במלאכת עיצוב מטבח, במיוחד במטבח המיועד לבשלנים מקצועיים או כזה שמיועד לבישול אינטנסיבי עם יותר ממשתמש אחד, יש צורך בתכנון כמה מרחבי עבודה. ארגון טוב של מטבח תומך ביצירתיות ומאפשר מצוינות. האידיאל הוא שכל מרחב עבודה יהיה מותאם למשימה ספציפית וכך יסייע לעבודה נוחה, יעילה ובטוחה. העיצוב צריך לקחת בחשבון את המרחבים השונים באופן שיאפשר גישה נוחה בין כל אזור ואזור, תוך שמירה על סדר וארגון.

מרחב עבודה להכנה

זהו המרחב שבו מכינים את כל החומרים לפני הבישול: רחיצה, חיתוך ירקות, הכנת בשר, פריסת פירות, ערבוב חומרי גלם ועוד. כדאי למקם את מרחב ההכנה קרוב לכיור, כך שניתן לשטוף ולנקות מוצרים וחומרים בקלות.

מרחב עבודה חם

למרחב עבודה חם ייחשב האזור שבו מבשלים את האוכל. הוא כולל את הכיריים, התנור וכל מכשירי הבישול החשובים. מכשירי החשמל צרכים להיות ממוקמים במרחק נוח ממקום ההכנה ויש לוודא שהמרחב הזה מאוורר כראוי. עיצוב מטבח נכון יקפיד בדרך כלל על תכנון מרחב העבודה החם במרכז המטבח, כך שניתן יהיה לנוע בקלות בינו לאזורים אחרים, בעיקר למרחב ההכנה. פעמים רבות זה יהיה המרחב שבין הכיור לכיריים, שישמש לשתי הפעולות גם יחד, ואז כדאי לתכננו רחב דיו.

מרחב עבודה לניקוי

אם מרחב ההכנה העיקרי הוא צמוד לכיור ומעל המדיח זה יכול להיות אותו המרחב. השימוש העיקרי שלו הוא בניקיון המוצרים השונים להכנה ובסיום ההכנה, הבישול או הארוחה – הסרת השאריות והלכלוך מהכלים המלוכלכים, שטיפתם והכנסתם למדיח הכלים (אם יש), או העמדתם לייבוש לאחר מכן. כאן המקום לחשוב, בעת עיצוב המטבח, מה גודל הכיור שיתאים לפעולות אלו. רצוי שהכיור יהיה צמוד או במרחק קצר מאד מהמרחב הזה, כדי למנוע אפשרויות של נפילת שאריות ולכלוך.

מרחב עבודה לאחסון

אחסון צריך להיות ממוקם כך שתהיה אליו גישה נוחה, אך לא חוסמת את שאר האזורים במטבח. אזורי האחסון יכולים להיות במקומות שונים בהתאם לאופיים וייעודם: מזון יבש, תבלינים, כלי אוכל, כלי בישול וכדומה. מלאכת תכנון ועיצוב המטבח תקדיש להם מגירות בגדלים שונים עם מחיצות לניהול התוכן שלהן, ארונות עם מדפים נשלפים לנוחות הגישה, עגלת תבלינים וכו. כלים גדולים כמו סירים ומחבתות צריכים להיות מאורגנים בצורה נשלפת נוחה, קרובים למרחב העבודה החם.

מרחב עבודה לשירותים נוספים

אזור שמשלב מקום למכשירים נוספים, כמו מכונת קפה, מיקסר, טוסטר, מכונת גלידה וכדומה. הכוונה היא שיהיה לכל מכשיר מקום ייעודי, שיקל על השימוש בו, כולל מקום עבודה מתאים.

מרחב עבודה לבישול אינדיבידואלי

במטבח מקצועי או מטבח בעיצוב אישי ייתכנו אזורים ייעודיים לבישול ספציפי, כמו: מקום לאידוי, לצליית בשרים, טאבון או כל דבר מיוחד בהתאם לשימוש המיועד. המרחב יותאם לסוג הבישול ולמכשירים המיוחדים לכל טכניקת בישול.

מרחב עבודה לפרזנטציה

אם מדובר במטבח של מקצוענים ייתכן שיש צורך לקחת בחשבון בעיצוב המטבח אזור, שבו יהיה צורך להניח מנות מוכנות לצורך הצגה יפה לפני ההגשה. בשלנים מקצועיים אולי יבקשו לעצמם עיצוב מטבח, בו יוכלו להדגים אופני בישול או להדריך. עיצוב מטבח עם אי יכול להתאים למטרה הזו על מנת שיהיה נוח לבשל וגם להיות עם הפנים לקהל הצופים.

גובה עבודה נוח

כדי שמרחבי העבודה יהיו נוחים למשתמשים כדאי לתת את הדעת גם לגובה משטחי העבודה. חשוב שהגובה יהיה מותאם לבשלנים העיקריים, כדי למנוע מאמץ מיוחד בעבודה לאורך זמן. גובה סטנדרטי הוא 90 ס"מ, אך זה יכול להשתנות בהתאם לגובה הבשלן. כאשר משטח העבודה מעט גבוה יותר מ-90 ס"מ והמסד (צוקל) נמוך, אפשר לקבל ארון במידות גדולות יותר עם שטח אחסון רב יותר.

תאורה טובה

תאורה בהירה ונטולת הצללות חשובה מאוד במטבח, במיוחד ליד משטחי העבודה. עיצוב מטבח יוקרתי ייקח בחשבון בדרך כלל תאורת LED, גלויה או נסתרת, שתספק אור חזק, אך לא מסנוור, בכל מרחבי העבודה.

כל אחד מהמרחבים הללו חשוב מאוד במטבח מקצועי או במטבח שמיועד לבישול אינטנסיבי. כדי להבטיח שהעבודה תהיה חלקה ויעילה, יש לחשוב מראש על הרגלי העבודה, ההעדפות האישיות ולתכנן את המרחבים באופן שיאפשר גישה נוחה בין כל אזור ואזור, תוך שמירה על סדר וארגון ואפשרות עבודה נוחה גם במקרים שיש יותר ממשתמש אחד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *