מגמות שונות בסגנון החיים שלנו וטכנולוגיות מתקדמות החזירו את מטבח הפורמייקה לקדמת הבמה. הפעם בגרסה מאד משופרת.
הפורמייקה הפציעה בחיינו אי שם בשנות ה-50 יחד עם חומרים חדשניים נוספים, כמו: פלסטיק, אלומיניום, אקריליק, גומי מוקצף ואחרים. כולם הגיעו מהתעשייה ונכנסו לתחום העיצוב והצרכנות האישית.
ניצול לא מבוקר של משאבי הטבע ועלויות הפנימו את הצורך בחומרים ממוחזרים, לא רעילים ותחליפים שונים לעץ הטבעי. מבחינה זו, הפורמייקה איננה תחליף מלא, כי במהותה היא עשויה משכבות נייר, שמקורו בעץ, אך אין ספק, שהיא בזבזנית טבע במידה מועטה יותר ובעלת יתרונות רבים, שהפכו אותה לחומר ציפוי אידיאלי למטבחים.
קצת היסטוריה
השם פורמייקה השתרש משם החברה שיצרה את החומר לראשונה (בדומה ל"פריג'ידר"). שני חוקרים אמריקאיים חיפשו חומר בידוד חדש לתעשיית החשמל וגילו שניתן לייצר חומר מבודד משרפים סינתטיים בלחץ ובחום גבוהים.
תהליך היצור המהיר, חוזקה ועמידותה הגבוהה של הפורמייקה, אחזקתה הנוחה ועלותה הנמוכה יחסית, הביא לשילובה המהיר בעולם העיצוב המתפתח, שאימץ אותה בזרועות פתוחות.
טכנולוגיות לא מפותחות מספיק בעבר פגמו אולי בתדמית שלה ובניצול הפוטנציאל המלא שלה כציפוי דקורטיבי. עיקר הבעיות נבעו מצורות החיבור של הפורמייקה ללוח הבסיס של הרהיט ומקשת דלה של צבעים וצורות. אולם אפשרויות הגימור המתקדמות של השנים האחרונות שידרגו אותה מאד ואפשרו לה להיכנס גם לתחום מטבחי היוקרה.
מהי פורמייקה?
הפורמייקה היא למעשה שכבות נייר מודבקות זו על גבי זו, כשצדה החיצוני, הגלוי, הוא דקורטיבי ויכול להיות תמונה של עץ, צבע , מתכת או מה שנבחר. סינתטיות החומר מקנה לפורמייקה רמת עמידות מאד גבוהה ביחס לחומרים טבעיים חשופים.
הפורמייקה מורכבת מכמה שכבות נייר, המונחות זו על גבי זו, ספוגות בשרפים (דבקים) סינתטיים, שעוברים תהליך של כבישה בחום ובלחץ גבוהים. המוצר המוגמר שמתקבל הוא הומוגני וקשיח.
השרפים מקנים לפורמייקה את החוזק, העמידות שלה וגם את הגמישות, המאפשרת לכופף את לוחות הפורמייקה ולעגל אותם בקצוות. סוג תערובת השרפים הם, שמעניקים לפורמייקה את התכונות הייחודיות לה: עמידות גבוהה בשחיקה, עמידות ברטיבות ובאדי מים, עמידות בחום, מקדמי התפשטות והתכווצות נמוכים, עמידות לכימיקלים, אנטי סטטיות ועוד.
לכל שכבת נייר, המשתתפת בתהליך יצור הפורמייקה, יש תפקיד שונה.
השכבה התחתונה היא ניר חום, עבה וחזק (עד יותר מ-20 מ"מ), ומכן גם כינויו: KRAFT.
נייר הקרפט, הספוג בשרפים, הוא בעצם התשתית של לוח הפורמייקה. עוביו יכתיב את תכונותיו, עמידותו וגמישותו של הלוח המוגמר.
נייר הקרפט יודבק בסיומו של התהליך ללוח הבסיס, בדרך כלל לוח סיבית או MDF.
מעל נייר הקרפט באה שכבת נייר דקורטיבי. זו השכבה הנראית לעין, והיא תהווה את הדוגמא או הצבע הרצוי של הפורמייקה. שכבה זו מוספגת בשרף מלמין שקוף, שהופך בתהליך הכבישה לגלזורה שקופה, האוטמת את נייר הדקור ומעניקה לו עמידות גבוהה.
לכל אחד מהשלבים ניתן להוסיף חומרים שונים ולגוון את התוצאה. למשל: גיוון שכבות נייר הקרפט בצבעים שונים ייתן מירקם שכבות צבעוני וכו'.
השכבה העליונה, מעל שכבת הדקור, היא שכבת ה-OVERLAY, שתפקידה להעניק לפני השטח רמת אטימות טובה יותר.
פניקס FENIX – מטבח פורמייקה
הפורמייקה אולי נתפסת כציפוי זול יותר בהשוואה לחומרים אחרים המוצעים לעיצוב, כמו: עץ, זכוכית, אלומיניום ונירוסטה. אולם הפורמייקה המתקדמת מסוג ה"ננו" או פניקס, שאלו ציפויים ברמה טכנולוגית מאד גבוהה, אינם נחשבים לחומרים זולים. להפך – אלו חומרים ברמות גימור מאד גבוהות, רב שכבתיים, שתכונותיהם מעפילים על חומרים אחרים בשימוש במטבח.
הפניקס נחשב לחומר עמיד במיוחד, שטביעות אצבעות כמעט שאינן נראות עליו, הוא נעים למגע, בעל עמידות גבוהה יחסית לשריטות ושחיקה וקל מאד לניקוי ותחזוקה. תכונות שחשובות מאד לריהוט שמתוכנן לטווח ארוך, כמו מטבחים.
העיצוב העכשווי, המגע החם והמראה הקטיפתי של הפניקס מזמין עיצוב של מטבחי פורמייקה יוקרתיים מזן אחר.
מטבחי המותג next125, מותג הפרימיום של חברת Schuller הגרמנית, מציעים מטבחי פניקס מרהיבים, שיבטיחו נוחות שימוש, מראה יוקרתי ועמידות לאורך שנים רבות. מוזמנים להגיע לאולם התצוגה של המותג בהרצליה פיתוח להכיר את הפניקס מקרוב ולהתרגש.
מאמרים נוספים על מטבחי פורמייקה
מטבחי פורמייקה מעוצבים
מטבחי פורמייקה מציעים גיוון מרשים כדי שיוכלו להתאים להעדפות עיצוב שונות. הפורמייקה כמוצר מתועש מציעה זמינות במספר רב של צבעים, דוגמאות ומרקמים. המגוון הרחב ביותר
מטבחי פורמייקה לבנים
מטבחי פורמייקה קיימים בגוונים שונים. מטבחים לבנים הם ללא ספק הפופולריים בהם.נצחיות הצבע הלבן והיותו צבע קלאסי שלעולם לא יוצא מהאופנה מכריעים שיקולים רבים אחרים.
ארונות מטבח פורמייקה
הפורמייקה תמיד הייתה חומר גלם מועדף בייצור מטבחים ודלתות בכלל. מאז גילויה של הפורמייקה בשנות החמישים ועד היום עברה הפורמייקה שינויים, תדמיתיים ואיכותיים, מרחיקי לכת.