
אילו אזורים יש במטבח? כיצד מפרידים ביניהם?
במטבח ישנם בדרך כלל כמה אזורים פונקציונליים. כל אחד מהם מתפקד בצורה קצת שונה. לא תמיד האזורים מובחנים זה מזה באופן ממשי ולא תמיד יש אפשרות להקדיש לכל אזור פונקציונלי מקום משלו, בוודאי במטבחים קטנים. עם זאת בעזרת הקדשת מחשבה וארגון נכון של האזורים הרצויים ניתן ליצור חוויית שימוש נוחה ויעילה יותר בכל מטבח. תכנון מטבח נכון אמור לקחת בחשבון את הפונקציונליות של האזורים השונים ולמצוא להם פתרון.
בואו נכיר את האזורים העיקריים במטבח וכיצד אפשר לאפיין אותם ולענות לצרכים:
- אזור ההכנה (The preparation area of the kitchen).
מיועד לפעולות של הכנת אוכל: ניקוי, קילוף, חיתוך.
מומלץ להקדיש להכנה את משטחי העבודה הקרובים לכיור או את משטחי עבודה באי המטבח. במטבחים קטנים ניתן להניח משטח עבודה חיצוני, כמו קרש חיתוך מספק בגודלו, שישמש כאזור ההכנה. זהו בדרך כלל המשטח העיקרי במטבח והוא יכול להיות בשימוש רב תכליתי. - אזור הבישול (Cooking Area).
מיועד לבישול, טיגון, צלייה, חימום, אפייה.
זהו האזור בו ממוקמים הכיריים, התנור והמיקרו. הם לא תמיד צמודים זה לזה, אך לכל אחד מהם חלק פעיל במלאכת הבישול והם זקוקים למשטחי עבודה ו/או הנחה לצידם או בקרבתם. גודל משטחי העבודה שנוכל להקדיש לאזורי הבישול יהיה תלוי בגודלו של המטבח. במטבחים גדולים נוכל גם להקדיש מקום עבודה נפרד למוצרי החשמל הקטנים.


3. אזור האחסון (Storage Area).
מיועד לאחסון מצרכים, כלי בישול, תבלינים, סכו"ם.
אפשר לעשות הפרדה בין יעוד אחד לאחר בעזרת הארונות ואופן תכולתם. אפשר גם לשלב יחידות אחסון עם דלתות זכוכית או מדפים פתוחים, שהם גם שימושיים וגם לוקחים חלק משמעותי בעיצוב הכללי.
4. אזור שירות ופינת קפה (The coffee Corner).
אזור נפרד להכנת קפה או לבר המים יכול להיות מקום נוח להכנת משקאות ולאחסון הכלים והמוצרים הנדרשים לשתייה. זו יכולה להיות פינת מפגש נחמדה, מקום לאתנחתא ומילוי מצברים. במטבחים קטנים אפשר להסתפק בברז מים פונקציונלי נוסף לברז הראשי, שיספק מים מטוהרים ורותחים להכנת שתייה קרה וחמה. יש היום גם ברזים לכיור המטבח, הכוללים את כל הפונקציות במוצר אחד.
5. אזור האוכל (Eating Area).
מיועד לאכילה לא פורמלית במטבח, לפגישות משפחתיות, לאירוח, לעבודה עם מחשב נייד וכדומה.
ההפרדה תלויה במבנה המטבח. בדרך כלל משטח העבודה ממשיך, כאשר יש מגרעת במבנה הארונות, המיועדת למקום לכיסאות. לפעמים יהיו חומרים שונים שיציינו את ההפרדה או ניתן ליצור הפרדה בעזרת אי בישול, חצי קיר, או מחיצות עיצוביות.
אפשרויות נוספות להפרדה בין אזורים
- הפרדה בעזרת צבעים או חומרים כחלק מעיצוב המטבח. אי המטבח מול הארונות הגבוהים, ארונות עליונים מול תחתונים, ריצוף שונה לאזור המטבח, משטחי העבודה וכו'.
- אי במטבח (Kitchen Island) יכול להיות רב תפקודי. אחד מהם הוא קו הפרדה בין אזור ההכנה והבישול, האזור הקולינרי, לפינת האוכל או לאזור המגורים, כאשר הוא עדיין משאיר תחושת מרחב. האי כולו יכול להיות בעיצוב או חומר או גוון שונה מיתר חלקי המטבח ואפשר לתת דגש אחר רק לצד האי שפונה לפינת האוכל או לסלון.
- מדפים פתוחים או יחידת ספרייה מעניינת יכולים ליצור הפרדה דקורטיבית בצורה עדינה, שיכולה לשמור על תחושת הפתיחות. מתאים למטבחים גדולים במיוחד או למקרים בהם מעדיפים ליצור הסתרה מסוימת.
- תאורה ממוקדת שונה לכל אזור יכולה להדגיש כל חלק במטבח וליצור תחושת הפרדה בין האזורים. לדוגמה, תאורת לד שקועה מתחת לארונות המטבח העליונים יכולה להאיר את אזור ההכנה, תאורה דקורטיבית תלויה יכולה להדגיש את האי במטבח או את אזור האכילה.
האם נכון להפריד בין האזורים השונים?
השאלה אם כדאי להפריד בין האזורים במטבח תלויה בכמה גורמים. אין תשובה אחת נכונה. בהפרדה מקבלים תחושת סגירות, ניתוק, ופחות מקום לתנועה. מאידך הפרדה יכולה לשפר את היעילות במטבח, בעיקר במטבחים גדולים, בהם נוהגים לעבוד יחדיו כמה משתמשים. כאשר כל אזור מוגדר, קל יותר לשמור על סדר ואחסון של כל דבר במקומו. יש המעדיפים הפרדה שתימנע מאורחים רעש, חום וריחות של בישול.
במטבחים פתוחים, יש תחושת חיבור בין אנשי המטבח והאורחים או בני המשפחה שמבלים באזור האוכל. הפרדה יכולה להפחית את האינטראקציה הזו ולהפוך את המטבח לפחות מזמין או חווייתי. מומלץ כמובן שתכנון המטבח יתחשב באופיים של המשתמשים העיקריים בו וישתמש בזכות ההפרדה ומידתה בהתאם.